Dimensioner i ASA

Opdateret February 2nd, 2022

Udskriv til PDF


Forklaring

Dimensioner kan oprettes og navngives i det enkelte regnskab efter ønske og behov for at give så stor systemfleksibilitet som muligt. 

Der er 2 dimensioner i NAV, som man kan opsætte som globale

Disse 2 dimensioner, bliver påført direkte som felter på de tabeller, der kan tilknyttes dimensionesværdier = posteringstabeller, bilagstabeller, stamdatatabeller mv. 

Derudover kan man oprette lige så mange ekstra dimensioner man ønsker, men - som nævnt - bliver kun de 2 globale tilføjet direkte på posterne (hvilket gør filtrering mulig direkte på disse felter)

I f.eks. en finanskladde er der mulighed for, at man kan sætte ekstra 6 genvejsdimensioner ind som felter på selve kladdelinjen for direkte indtastning, så de optræder som felter på kladden. Har man behov for yderligere dimensioner, kan de tilknyttes ved at vælge menupunkt dimensioner fra kladden og tilføje øvrige dimensioner - så mange man lyster.

De kan tilgås via en særskilt tabel, der hægtes på den enkelte postering, bilagsrecord, stamdatarecord mv. 

Dimension er altså navngivning og definition af, hvad typen af dimensionen omhandler. Vi har i ASA så bestemt, at vi opererer med at de 2 globale dimensioner som er:

  1. Afdelingskode
  2. Projektkode

Disse må IKKE ændres, da de er grundlaget for den øvrige funktionalitet i ASA – herunder lønafregninger til Intect mv.

Opsætning af Dimensioner

Opsætning af dimensionstyper gøres via søgning på Dimensioner eller

↪ Vælg Finans Dimensioner.

Delete

OBS

I kan lave så mange dimensioner I lyster, men I må ikke slette/omdøbe AFDELING og PROJEKT, som i ASA er valgt som globale. 

 Her er BÆRER tilføjet som en ekstra dimension:


I Opsætning af Finans er AFDELING og PROJEKT defineret som 2 globale dimensioner. 

Hvis man vælger Vis flere felter, vises der også de ekstra dimensioner som Genvejsdimensioner.


Dimensionsværdier

Dimensionsværdier er - som navnet siger - de enkelte dimensions reelle værdier. Under AFDELING vil det normalt være de afdelinger/tilskudsmodtagere der er på skolen. Når du opretter en afdeling i ASA (se. Afdelinger), ‍bliver denne automatisk tilføjet som dimensionsværdi for global dimension AFDELING.

 ↪ Vælg Finans Dimensioner

↪ Vælg Naviger Dimensionsværdier

Dimensionsværdier er så de værdier der hægtes på de enkelte posteringer og de 2 globale ligger som sagt direkte på de enkelte poster.

Det muliggør visning af finansposter med de 2 globale dimensioner som felter og med de forskellige dimensionsværdier på posterne. OBS: Anvend Tilføj kolonne for at sætte afd.kode og prj.kode på visningen:

Dimensioner udover de 2 globale bliver ikke registreret direkte på den enkelte post. De hægtes i stedet på postering, via en ekstra tabel, der så refererer til dimensionen og dimensionsværdien.

Ikke globale dimensioner registreres altid via knap i menuen: Dimensioner. Hvis du skal have andre dimensioner på en finanspost – registrerer man det i finanskladden/salgslinjen eller hvor der nu er mulighed for det. 

Et eksempel kan være, at vi ønsker at sætte nogle undervisningsomkostninger på en afdeling og samtidigt tilføje en ekstra dimension på omkostning, nemlig Bærer:

↪ Åbn den ønskede Finanskladde.

↪ Vælg Naviger Dimensioner.

Tilføj ny linje og gem.

Herefter overføres kladden ved bogføring til finansposten som en såkaldt genvejsdimension. Og kan slås op fra den enkelte post.

Vær dog opmærksom på, at de dimensioner der er genvejsdimensioner, kan være vanskeligere at filtrere på, da det kræver at rapport/skærmbillede er forberedt til dette. 

Var denne artikel nyttig?